2
استادیار گروه روانشناسی و عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیة
چکیده
خانواده، یک واحد اجتماعی است، زن و شوهر در رابطه با یکدیگر، تربیت فرزندان، مواجهه با دنیای خارج، با یک رشته وظایف تکاملی روبرو هستند. علاوه بر آن، نقش خانواده در رشد جامعه در مسیر آرمانی غیر قابل انکار است. سهم خانواده از جامعه حقوقی است که ابقاء آن را تضمین میکند و برای مدیریت بهتر جامعه، لازم است دولت تعاملاتی با نهاد خانواده داشته باشد. با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب و تاکید مقام معظم رهبری بر عدالت در تقسیم امکانات عمومی کشور و اینکه خانواده از ارکان اصلی جامعه در راستای شکل گیری فرهنگی، اجتماعی، سیاسی کشور محسوب میشود. دولت با توجه به امکانات و تواناییهای بالقوه خود میتواند نقش بسزایی در شکل گیری خانواده، انسجام و پیشبرد اهداف متعالی آن دارد. درباره چگونگی تعامل دولت و خانواده چند دیدگاه وجود دارد: دیدگاه دخالت حداقلی دولت در خانواده، دخالت حداکثری و دخالت مطلوب. در این نوشتار با کمک منابع کتابخانهای و به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی دیدگاه دخالت حداقلی دولت در خانواده و مبانی فقهی و حقوقی آن پرداخته شد. مهمترین مبنای فقهی دخالت حداقلی اصل عدم ولایت است. در مبانی حقوقی آن نیز طرفداران این نظریه ادلهای مانند فرد گرایی، آزادی، برتری حق نسبت به خیر، مداخله حداقلی و بیطرفی نسبت به دین را ذکر کردهاند. در نهایت اثرات این نظریه بر نهاد خانواده مورد بررسی قرار گرفت.
نورمحمودی, ایوب و هوشیاری, جعفر . (1403). ارزیابی نظریه مداخله حداقلی دولت در حقوق خانواده با تأکید بر بیانیه گام دوم انقلاب. خانواده در آیینه فقه, 9(2), 91-112.
MLA
نورمحمودی, ایوب , و هوشیاری, جعفر . "ارزیابی نظریه مداخله حداقلی دولت در حقوق خانواده با تأکید بر بیانیه گام دوم انقلاب", خانواده در آیینه فقه, 9, 2, 1403, 91-112.
HARVARD
نورمحمودی, ایوب, هوشیاری, جعفر. (1403). 'ارزیابی نظریه مداخله حداقلی دولت در حقوق خانواده با تأکید بر بیانیه گام دوم انقلاب', خانواده در آیینه فقه, 9(2), pp. 91-112.
CHICAGO
ایوب نورمحمودی و جعفر هوشیاری, "ارزیابی نظریه مداخله حداقلی دولت در حقوق خانواده با تأکید بر بیانیه گام دوم انقلاب," خانواده در آیینه فقه, 9 2 (1403): 91-112,
VANCOUVER
نورمحمودی, ایوب, هوشیاری, جعفر. ارزیابی نظریه مداخله حداقلی دولت در حقوق خانواده با تأکید بر بیانیه گام دوم انقلاب. خانواده در آیینه فقه, 1403; 9(2): 91-112.