جرم قذف یکی از جرائم مهم و دارای مجازات سنگین در فقه شیعه امامیه است. اما در خصوص تعدد این جرم و تکرار مجازات آن، ابهامات و اختلاف نظرهایی در منابع فقهی و رویههای قضایی وجود دارد.
هدف اصلی این پژوهش به دنبال بررسی جامع موضوع تعدد جرم قذف در مذهب شیعه امامیه از ابعاد مختلف است. هدف اصلی، ارائه راهکارهایی برای رفع ابهامات و یکپارچهسازی رویهها در این زمینه است. نتایج نشان میدهد که دیدگاههای متفاوتی در خصوص تکرار مجازات قذف در فقه امامیه وجود دارد. عواملی مانند شرایط ارتکاب جرم، شخصیت متهم و نظر قاضی در این زمینه مؤثر است. رویههای قضایی نیز یکپارچه نیست و آرای متناقضی صادر شده است. بر این اساس راهکارهایی در سه حوزه فقهی، قانونی و حقوقی، و اجرایی و قضایی ارائه شده است. از جمله تشکیل کارگروههای تخصصی فقهی، تدوین قوانین روشن، ایجاد رویه واحد در قوه قضاییه و آموزش قضات. پیشنهاد میشود پژوهشهای آتی به بررسی تطبیقی دیدگاههای مذاهب اسلامی، مطالعه تجارب سایر کشورها، و کاربرد نظریههای نوین حقوقی در این حوزه بپردازند.
قانون مجازات اسلامی که یکی از منابع مهم تحقیق در زمینه بررسی تعدد جرم قذف است؛ مبتنی بر فقه شیعه امامیه در محوریت نظریات و فتاوی مشهور فقهای شیعه بوده که بر غنامندی و حقیقت یابی این پژوهش افزوده است.